Monday, February 27, 2006

det nya det gamla

nu har vi varit på bokrean. klockan midnatt natten till den 23e stod vi och andades imma på skyltfönstren och förbannade malmöhandlarnas attityd till sin egen högtid. vi trodde det hörde ungdomen till att förvalta traditioner illa. men icke. helt plötsligt får alla bokrea-addicts nöja sig med att nattsudda ända till klockan 6 på morgonen. och hänga på dörrarna vid tider bokmalar annars alltid ligger ihopkurade mitt på det uppslag i den obskyra gertrude stein utgåva utan skyddsomslag vid vilket vi somnat in.

men en bokmal är alltid en bokmal, och spar sig som sådan till bokrean, inga böcker är inköpta på snart en månad, här ska det hamstras - och har man fått vanan att stå vid dörrarna vid 12-slaget för att riva och slita som tanter i tygerna på emmaus "jippo"-dagar - då bryter man inte gärna den vanan. bokmalar är inte morgonpigga. bokmalar håller sig till traditionerna. nu fick vi ändå sista exemplaret av reautgåvan av "nya nordiska floran", men det var just sista exet (skyltfönsterslitet av alla hungriga blickar) och det var ett något naggat skyddsomslag. nå. nog.


kanske allt började med en iaktagelse om hushållning och matlagning, om natur och kultur.
när vi till slut efter lång sömnlös natt utan läsning dragit oss iväg till bokrean var det första och största som mötte oss alla dessa bokstaplar bestående av böcker om toscana. toscana.toscana. ni vet vad vi pratar om. trädgårdarna, vinerna, de håriga männen, oliverna, kryddorna, det liberala solskenet, det fascistiska landskapet. timjan toscana tomater sött och salt toscana. vinerna. oliverna. trädgårdarna. och där, bakom toscana, från förra året: provence. ni minns? provence. så jävla 2003. om inte tidigare.

och vi förstår. som människor, men också som tidningsskapare, förstår vi. toscana är det nya provence. men toscana står på bokrean, och precis som du gått och gömt dina coffeetableböcker om provence från förra årets bokrea, så kommer bokhandlarna raskt placera sina böcker om toscana i källare och på lager så snart alla snåla livsstilister hamstrat årets kulinariska lagom spännande eurofetischistiska exotism i foliantform. toscana är det nya provence. och internet, internet är det nya fanzine.

internet är det nya fanzine. men vi kommer ihåg var vi kommer ifrån. för i första hand, så kommer våra hjärtan alltid vara fotokopierade, och gratis för er att läsa.

snart kommer vårt nummer två. ni kommer att hitta delar av det på internet också. det är inte otrohet och dubbelspel som får oss att publicera det där. men storsinthet. vi tänker inte vara småsinta och hålla något hemligt för internetkonsumenterna. kanske kompleterar internet och fanzine varandra. kanske är fanzine lika mycket det nya internet. kanske är kiosken på hörnet det nya google.

hurra! hurra! hurra! är i varje fall det nya hurra! hurra! hurra!
och snart kommer valda delar av vår nya tidning, med tema fienden, med bidrag av Sara Hallström och Elin Mörkberg att dyka här på ditt eget internet.

/

carl

No comments: